Krastavci

Krastavac delikates

P

lodovi krastavaca su u blago kiselom slanom naljevu. Specifičnog su i karakterističnog okusa. Plodovi su zdravi, čvrsti, ujednačene veličine i oblika. Naliv je bistar i u potpunosti prekriva plodove.

Krastavac delikates
Krastavac 1. klasa

Krastavac I klasa

K

Krastavac je jednogodišnja zeljasta biljka i pripada porodici Cucurbitaceae. Uzgaja se kao salatni krastavac na otvorenom polju i u staklenicima i plastenicima, te kao industrijski (kornišon). Konzumira se u sviježem stanju i kao kiseli krastavac, male je kalorične vrijednosti.
(izvor http://www.agroklub.com/)

Krastavac delikates mali

K

rastavac ima slabo razvijen korijenski sistem, razmješten je vrlo plitko od 5-25 cm. Stablo (vriježa) je puzavo, razgranato, dužina stabla zavisi o sorti i uslovima uzgoja. Dužina može biti i do 3 m. Listovi su krupni, a sa donje strane poneke sorte imaju i bodljikaste izrasline. U pazuhu listova izrastaju bočni izboji te se kod nekih sorti oni uklanjaju ili ostavljaju za plod.

izvor

Krastavac delikates mali
Krastavac veliki

Krastavac veliki

K

rastavac je biljka koja na istom stablu razvija muške i ženske cvjetove. Često se više razvijaju muški cvjetovi i prinos je tada vrlo nizak. Zato se za tržište uzgajaju hibridi krastavaca sa ženskim cvjetovima.

-izvor-

nutritivna vrijednost / 100 grama
Sadrži približno 17 kcal/68 kJ
Masti 0,30g
Ugljeni-hidrati 2,07g
Proteini 1,37g
Kom/Pak Kom/Paleti Pak/Paleti
314ml 6 1152 192
720ml 6 672 112
2000ml 4 240 60
Kratak opis tehnološkog postupka: Po prijemu sviježeg krastavca, isti se kalibrira i sortira po klasama na I,II,III klasu i van klase. Odbacuju se pljesnivi, truli, natruli, mehanički oštećeni i deformisani plodovi. Krastavac se pere, mašinski puni, nalijeva blago kiselo-slanim naljevom, zatvara, zatim pasterizira. Etiketira se, a poslije ispitivanja zdravstvene ispravnostti i odležavanja, šalje se na tržište. Pakuje se u: T-720 ml krastavac 1. klase. Ne sadrži konzervanse.