Feferoni

Feferoni blagi

p

lodovi slatkog feferona su u blago kiselo slanom naljevu. Naljev je bistar i u potpunosti prekriva plodove. Proizvod je prijatnog, specifičnog, kiselo-slanog ukusa. Plodovi nisu nimalo ljuti, zdravi su, čvrsti.

Feferoni blagi
Feferoni ljuti

Feferoni ljuti

LJ

uti feferoni mogu smanjiti rizik razvoja raka prostate, objavili su naučnici u stručnom medicinskom časopisu Aerzte-Zeitung, a grupa američkih farmakologa nedavno je tvrdila da sastojak u ljutim feferonima – kapsaicin, ima antikancerogene efekte i kod tumora gušterače.

Studije su pokazale da kapsaicin, sastojak koji feferonima daje karakterističnu ljutinu, uzrokuje programiranu ćelijsku smrt (apoptozu) tumorskih ćelija prostate, ali i gušterače. Apoptoza je normalan proces koji omogućuje da se oštećene ćelije redovno uklanjaju.

izvor

nutritivna vrijednost / 100 grama ljuti blagi
Sadrži približno 44 kcal/183 kJ 43kcal/180kJ
Masti 0,00g 0,30g
Ugljeni-hidrati 9,00g 9,00g
Proteini 0,87g 1,10g
Kom/Pak Kom/Paleti Pak/Paleti
720ml 6 672 112
Kratak opis tehnološkog postupka: Plodovi feferona po prijemu idu na inspekcionu traku gdje se odvajaju natruli, mehanički oštećeni, uveli i prezreli plodovi. Feferon se zatim pere, stavlja se u burad i nalijeva kiselo-slanim naljevom i odležava do završetka biološke fermentacije.Zatim se ponovo sapira, ručno puni u ambalažu i nalijeva naljevom. Pasterizira se, etiketira i pakuje u transportnu ambalažu. Po završenim analizama zdravstvene ispravnosti i poslije odležavanja proizvod se može pustiti na tržište